Gorinchem

Op tuinenreis naar 4 tuinen in Groningen - 3 juli 2021

Voor zaterdag 3 juli geldt: we vertrekken stipt om 8:00 uur vanaf de carpoolplaats Avelingen-Oost, aan de Gorinchemse kant van de A27 bij de Merwedebrug. Verzamelen om 7.45 uur. We denken om uiterlijk 20:30 uur weer terug te zijn op het opstappunt.

In de agenda staat de belangrijkste informatie over deze reis. Hieronder wat meer achtergrond over de tuinen .

Na een rit van ongeveer 2,5 uur arriveren we in Blijham. Dit is meteen het verste punt van de route. 

1) De Houtstek
Dit lijkt op het eerste gezicht een niet al te grote tuin, maar het perceel is toch wel degelijk 5.500 m2! Naast de vele vaste planten en rozen in de borders, is er ook een bostuin en een grote vijver met natuurlijke beplanting. Een leuke tuin met voor ieder wat wils.

Daarna gaan we naar Westerlee dat dicht bij Bliham ligt.

2) Jan Wilde een Tuin
Deze tuin is ongeveer 8.000 m2, en ligt voor een groot gedeelte in het bos. Eigenlijk is het bos gebruikt om een tuin van te maken, u vindt er dan ook veel schaduwplanten. Er staan bijvoorbeeld veel soorten elfenbloem (Epimedium). In het midden ligt een grote vijver met weelderige natuurlijke beplanting. De gevarieerde beplanting, gecombineerd met een natuurlijke manier van tuinieren,  zorgt ervoor dat er veel soorten vogels en insecten te zien zijn. Door de vele smalle houtsnipperpaadjes is het lastig om hier met een rollator te lopen.

Vervolgens rijden we even door naar Meeden.

3) Tuingoed Foltz
Dit is een kwekerij, maar vooral ook een wandeltuin. Er zijn stukken bos, maar ook tropisch aandoende delen. Prachtige tuinen, met bijvoorbeeld veel moederplanten voor de kwekerij, elk met een bijzondere eigen sfeer. In de zeer gespecialiseerde kwekerij vindt u een breed aanbod vaste planten, siergrassen, jungleplanten, varens, kruiden en eenjarigen. Unieke collecties Salvia en Echinacea (beide Nederlandse Planten Collectie), Epimedium, Colocasia, Clematis, Geranium, Dahlia, Hosta, Arisaema, boomvarens en andere bijzondere schaduwplanten en botanische rariteiten. Er is ook een tuinwinkel met o.a. potterie, zaden, en ambachtelijk tuingereedschap, en een brocanterie met oude ornamenten, beelden, kristallampen, serviezen en tuintafels.

De laatste stop is in de buurt van Stadskanaall

4) Stonefarm
Ook nu is het weer gelukt een echt bijzondere tuin te vinden om de dag af te sluiten. Door deze landschapstuin van 2 hectare dwaalt u langs enorme borders en vijvers, maar vooral langs heel veel stenen! De zwerfkeien, van vuistgroot tot tonnen wegend, geven de tuin zijn naam en vooral zijn karakter. De stenen zijn gedurende tientallen jaren verzameld in de directe omgeving, veelal omdat de boeren er graag vanaf wilden. Hier kunt u na een flinke tuinwandeling genieten van een glaasje wijn en wat hapjes, opdat u weer met een gevulde maag de bus instapt.

Van hier rijden we, na ons tegoed gedaan te hebben aan een borrel-met-hapjes in ruim 2 uur weer naar huis rijden, de carpoolplaats Avelingen-Oost, aan de Gorinchemse kant van de A27 bij de Merwedebrug.

AANMELDEN

Een aantal mensen heeft zich al eerder dit jaar aangemeld. Desondanks vragen we u dat nu OPNIEUW te doen, als bevestiging dat u nog steeds meegaat. Met het aanmelden spreekt u ook uw medewerking uit aan alle dan geldende corona-maatregelen. Heeft u al eerder betaald dan hoeft u dat uiteraard niet opnieuw te doen. 
Als u zich nu opgeeft en NOG NIET heeft betaald, wacht daar dan mee tot u van mij de bevestiging hebt gekregen dat u mee kunt. Mocht later blijken dat u vanwege een (mogelijke) corona-besmetting in uw omgeving alsnog niet mee kunt, dan zal het inschrijfgeld volledig worden gerestitueerd. 

Inschrijvingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst! Omdat we niet weten hoeveel mensen zich alleen gaan opgeven, kunnen we i.v.m. de ruimte in de bus nu nog niet precies bepalen wat het aantal deelnemers kan zijn.

  • Opgeven bij Dirk Naber, via mail naar dnaber01(at)gmail.com of whatsapp / bellen naar 06-21270291
  • Inschrijfgeld (52,50 voor leden en gezinsleden en 60,- voor niet-leden) overmaken naar NL13ABNA0509818552 t.n.v. KMTP afd. Gorinchem.

Voor zaterdag 3 juli geldt: we vertrekken stipt om 8:00 uur vanaf de carpoolplaats Avelingen-Oost, aan de Gorinchemse kant van de A27 bij de Merwedebrug. Verzamelen om 7.45 uur. We denken om uiterlijk 20:30 uur weer terug te zijn op het opstappunt.