Gorinchem

Open tuinen 2023

Afdeling:

Gorinchem

Datum:

17-06-2023


Kosten:

Gratis

Kosten lid:

Gratis

Locatie:


Meer info:

17 juni open tuinen van 10.00 tot 17.00 uur.

Zaterdag 17 juni hebben we diverse tuineigenaren bereid gevonden om in het eerste weekend van de Groei en Bloei tuinenweek hun tuin open te stellen. Dit biedt u de gelegenheid om deze gratis te bezoeken in de volgorde en op het tijdstip dat u het prettigst vindt. In sommige tuinen vindt u ook andere activiteiten. Hieronder vindt u een omschrijving van de enthousiaste tuineigenaren zelf:

Zuiderlingedijk 81, (toegang via Spijkse Kweldijk tussen 40 en 52), 4211 BB Spijk
De sfeervolle, verrassende tuin bestaat uit diverse tuinkamers en een moestuin. De beplanting is gevarieerd en weelderig. Er zijn vijvers, poelen, fruitbomen en een houtwal met aandacht voor vlinders, bijen, hommels, kikkers en salamanders. Tijdens de open dag is keramiek, beeldhouwwerk en quilt te bewonderen. Ook zijn er oldtimer Porsche tractoren te zien en speelt ’s middags de band Still Going On gezellige dixieland/blues muziek.

Schotdeuren 52, 4241 BS Arkel
Natuurtuin ‘de Punt’ is een plek vol wilde bloemen, bosjes en bomen, met in het midden een paddenpoel. Een natuurlijke ontwikkeltuin, waar fietsers en wandelaars die hem hebben ontdekt niet meer weg willen en helemaal tot rust komen. De oppervlakte is circa 3500m2 en wordt beheerd door vrijwilligers. Woensdag & zaterdag toegankelijk via Wereldwinkel de Punt Arkel. Rondleiding, koffie, thee & koek. Meer informatie en foto’s op www.depuntarkel.nl.

Catharina van Rennesstraat 3, 4207 BN Gorinchem
Onze tuin is in 2022 vrijwel geheel opnieuw aangelegd. Hierbij heeft een hoveniersbedrijf de grote dingen gedaan, zoals damwand, bestrating en bomen. Een vriendin heeft met het ontwerp geholpen, zodat het bij de architectuur van het huis zou passen en de beplanting hebben we zelf gedaan. Gelukkig kregen we van vrienden al mooie vaste planten. De tuin heeft een strak ontwerp qua belijning, met weelderige beplanting. Ook is de tuin leeftijdsbestendig en rolstoeltoegankelijk.

Nolweg 5, 4209 AW Schelluinen
In onze ruime ‘bostuin’ is het hele jaar wat te zien. Van voorjaarsbloeiers, stinzenplanten en
bloembollen tot bomen, struiken en verschillende borders met bloeiende vaste planten. Verder een natuurlijke schaduwbeplanting, herfstbloeiers, wat grassen en eenjarige planten. Wandelend over de snipperpaden is de hele tuin te bekijken. Ook zijn er erfdieren zoals kippen, konijnen en een varkentje. De tuin heeft een weids uitzicht over de weilanden. Verspreid in de tuin zijn er schaduw, - dan wel zon zitjes te vinden. Behalve tuinbezoek is er deze keer ook gelegenheid om kennis te maken met het werk van twee creatieve tuincollega’s, zij maken tassen van tweedehands textiel en borduurwerk en zijn de hele dag aanwezig. De tassen zijn ook te koop en de opbrengst gaat naar het KWF. Ook is er een enthousiast hobbyist die laat zien hoe je kunt schilderen met acrylverf. En heel bijzonder, om 15.00 uur is er een optreden van een professioneel verhalenverteller.

Oudeweg 1, 4254 XM Sleeuwijk
Onze tuin is circa 2500 m2 groot en grenst aan het ruime park De Nieuwe IJsbaan in Sleeuwijk met vanuit de tuin mooi uitzicht op de grote vijver. Een groot gedeelte van onze tuin bestaat uit grasveld met daarop fruitbomen, zoals vijgenbomen en diverse soorten appel- en perenbomen, en een bloementuin. Tussen de bloemen laten wij diverse groenten groeien, zoals palmkool, boerenkool en broccoli. Tevens staan in onze tuin 2 kassen waarin wij verschillende groenten kweken, zoals paprika’s, tomaten, komkommers, tatsoi en diverse soorten sla en hebben wij een bessenhuis met daarin blauwe bessen en kruisbessen. Verspreid door de tuin staan er buxussen die wij in diverse vormen hebben gesnoeid en tot nu toe gelukkig hebben kunnen redden van de buxusmot. U bent van harte welkom om onze tuin te komen bezichtigen!

Smalle Vliet 7, 4254 CN Sleeuwijk
In deze besloten achtertuin word je verrast, als je de poort opendoet. Het lijkt wel een oase van kleur en geur met in het midden het rustgevende groen van het grasveld. Er zijn diverse zitjes om te genieten van de diversiteit die je om je heen ziet en de knipoog naar toegepaste ornamenten. Onder de kroosjes boom vind je een kippenhok voor 2 kippetjes die de tuin proberen slakkenvrij te houden. In de kas staan diverse soorten tomaten. En naast de kas is dit jaar een pluktuin gerealiseerd, waarin de dahlia een hoofdrol speelt. Tevens is er een expositie van figuratieve schilderijen. Zelf kun je creatief aan de slag met penseel en acrylverf. Tussen 14.00 uur en 16.00 uur geeft de kunstenares Ans Hartman een workshop. Hiervoor graag opgeven voor 9 juni, via ellydem.hart(at)gmail.com, onder vermelding van open tuinen workshop.  Aangezien hier materiaal voor wordt aangeschaft, zal er een eigen bijdrage gevraagd worden tussen €10 en €15.

Vijfmorgen 54, 4254 CK Sleeuwijk
Beste tuinvrienden, met dit stukje willen wij, Maja en Bert ons voorstellen. De tuin van ons bestaat al een aantal jaren. De oorspronkelijke aanleg bestaat nog wel, omdat het toen het beste leek voor het onderhoud. Intussen zijn we wat ouder en komen toch wat moeilijkheden voor de dag, af en toe hebben we dus een tuinman om ons te helpen. De beplanting hebben we wel wat veranderd, zoals bijvoorbeeld de kleuren meer naar onze huidige smaak en recentelijk hebben we een gedeelte van de voortuin wat aangepast. Onderhoudsvriendelijker zoals ze dat noemen. Maar onderhoud zal je altijd blijven houden. Misschien zijn er nog tips voor ons als u een kijkje komt nemen.

Volkstuindersvereniging complex Eikenlaan 11, 4254 AR Sleeuwijk
(Ligt achter de appartementen en de tuinen van Sovak; zie www.volkstuindersverenigingsleeuwijk.nl).
Naast het feit dat veel leden van de vereniging gebruik maken van de tuinen om eigen groenten te verbouwen worden er ook bloemen gekweekt. Achter op het complex van de vereniging is een pluktuin aangelegd. Het staat u vrij om over de paden van het complex te lopen en een blik te werpen over de tuinen. Op de ‘Open tuinen dag’ zijn er vrijwilligers op het complex aanwezig om uw vragen te beantwoorden.