Gorinchem

DE ZEVENZONENBOOM

De Heptacodium miconioides is een bijzonder nuttige boom voor de bijen. In deze tijd waarin de bijen onze steun hard nodig hebben krijgt deze boom dan ook steeds meer aandacht. De Zevenzonenboom, zoals deze in Nederland genoemd wordt, heeft een sierlijk lichtbruin gekleurde stam met fris groen blad.

Deze boom is een bijzondere sierboom die zorgt voor een mooi schouwspel in alle seizoenen. De winterharde en bladverliezende boom verdient zijn interessante naam door de manier waarop de bloemen op de stelen zijn gerangschikt, in trossen van elk zeven bloemen (hepta = 7)
De zevenzonenboom komt pas in bloei in augustus, wanneer veel andere planten zijn gestopt met bloesemen. Hij wordt dan bedekt met grote, in zeven vertakte clusters van jasmijnachtige witte bloemen, waarvan de zoete geur een grote aantrekkingskracht heeft voor bijen en vlinders.
Wanneer de bloemblaadjes dan vallen in oktober, volgt er zowaar een nog mooiere weergave. De kelkblaadjes aan de basis van de bloemen blijven niet alleen bestaan, ze worden ook opvallend steenrood naarmate de zaden rijpen, waardoor de indruk ontstaat dat de boom een tweede keer in bloei staat.
De bast is zeer lichtbruin en schilfert bij oudere bomen af, wat in de winter ook een opmerkelijk beeld geeft.

Als je het hele jaar door wilt genieten van deze boom, is het aan te raden deze solitair te zetten (in ieder geval wat ruimte geven), omdat het brede wortelgestel van dikke wortels horizontaal loopt en vlak onder het maaiveld zit.
Dus niet planten in een kleine tuin, bij een terras of vlak naast de buren!

De Zevenzonenboom heeft een volwassen hoogte van 3-5 meter; is goed winterhard en kan in de zon of halfschaduw staan.

Henny Fuit