Nieuwsflits Augustus 2018

Lezing maandag 22 oktober door Hub Driessen

Lekker lang, Lekker laat, Lekker veel.

Deze lezing gaat niet over eetbare planten, maar over vaste planten.

En speciaal over bijzondere en (vrij) onbekende planten uit deze grote plantengroep.

Misschien een vreemde naam voor een lezing, maar de naam dekt volledig de lading:

Het wordt een rondgang door de groep vaste planten die Lekker lang en/of Lekker laat en/of Lekker veel bloeien.

Lekker lang: Wat zou het fijn zijn als alle planten jaarrond zouden bloeien!  .....Of tóch niet??....     Toch is het fijn om te weten dat er legio onbekende planten zijn die 3 tot 6 maanden bloeien. Met deze planten kun je in de border eilandjes creëren die bijna het hele seizoen een bloeiende basis hebben die aangevuld kan worden met andere korter bloeiende planten.

Lekker laat: 25 -30 Jaar geleden begonnen de borders en bloemperken in september al behoorlijk af te takelen.  De laatste jaren komen er echter steeds meer nieuwe planten op de markt die juist van september tot de vorst ons tuinplezier kunnen verlengen.

Lekker veel: Altijd heerlijk om te zien dat deze planten ieders aandacht trekken omdat ze zo massaal bloeien.

Tijdens de lezing krijgt iedere bezoeker een syllabus met daarop de namen van de besproken planten. Tevens staat in de syllabus een link waarmee u de foto's van de besproken planten terug kunt zien op een afgeschermd gedeelte van de fotosite Hub Driessen Tuinfotografie.

De fotosite kunt u wél vooraf bezoeken:   http//www.hubdriessen.nl  , maar de foto's van deze lezing moeten een verrassing blijven voor de lezing zelf.

4205 BC  Gorinchem

Aanvang : 20.00 uur

Niet leden € 3,-

Ervaringen open tuinen 2018

Wat een dag: 7 juli open tuin. Fantastisch weer met veel zon. De omstandigheden waren prima om ook met de fiets de zes tuinen te bezoeken (in Hoogblokland, Hoornaar en Schelluinen ieder 2).

Nu ontvangen wij in de tuin vaak al mensen met blije gezichten, maar dit jaar was het al wekenlang gortdroog en stonden er naar in onze ogen toch wel wat gewassen iets minder fleurig te staan. Gelukkig leken de bezoekers daar niet onder te lijden en leek het humeur van de bezoekers nog beter te zijn dan anders.

Deze keer zagen we naast de trouwe bezoekers van Groei & Bloei ook heel veel nieuwe gezichten. We denken dat we wat betreft het bezoekersaantal een record hadden. We zijn wel begonnen met tellen, maar door de grote toeloop raakten we de tel kwijt. Dit kwam ook doordat de bezoekers veel interesse toonden en ons bestookten met veel vragen.

Het door Chris gemaakte filmpje van de prairietuin kreeg ook veel belangstelling. De meesten hadden geen idee wat voor metamorfose een prairietuin het hele jaar door kan hebben. Een eyeopener dus. En nu maar afwachten hoeveel bezoekers ook een dergelijk stukje tuin gaan aanleggen. Dat hoeft heus niet zo groot te zijn als bij ons. Ook op kleinere schaal kan dat, als de juiste plantenkeuze wordt gemaakt. Het voordeel van een prairietuin is dat dit veel minder onderhoud vraagt dan een bloemenborder.

We hopen volgend jaar weer open tuin te kunnen houden, want niet alleen de bezoekers waren erg enthousiast (ook over de andere open tuinen in onze regio), maar wij vonden het ook een heerlijke dag.

Henny & Chris

Rosa "Groei en Bloei" wint de Gouden Roos

De Rosa ’Groei & Bloei’ heeft tijdens het Internationale Rozenconcours in het Haagse Westbroekpark de titel Gouden roos van Den Haag gewonnen!

Dit rozenconcours vindt iedere zomer plaats. Meer dan 150 deskundigen uit binnen- en buitenland keurden honderden rozen uit de hele wereld: Rosa 'Groei & Bloei' is er als dikke winnaar uitgerold. Hier zijn we natuurlijk heel trots op.

Deze prachtige witte klimroos is ter ere van vijf jaar Nationale Tuinweek naar Groei & Bloei vernoemd. Marco Braun is de veredelaar die de eer toekomt!

Wil je zien hoe uitbundig de roos bloeit? Neem dan een kijkje in het Rosarium Westbroekpark in Den Haag. Je kunt de roos ook zelf bestellen via de kweker Belle Epoque.

Groei & Bloei-leden betalen €22,95 bij verzending binnen Nederland (naar België €34,50) of €11,95 bij ophalen op de kwekerij. De prijs voor niet-leden is bij verzending binnen Nederland €26,- (naar België €37,50) of €15,- bij ophalen op de kwekerij.

Mocht dat bij u ook het geval zijn dan kunt uOpens internal link in current window hier klikken voor een correcte versie.