Bekijk online
Afdeling  Gorinchem
Nog een extra Nieuwsflits Oktober 2018

Lezing maandag 22 oktober door Hub Driessen

Lekker lang, Lekker laat, Lekker veel.

 

Deze lezing gaat niet over eetbare planten, maar over vaste planten. 

En speciaal over bijzondere en (vrij) onbekende planten uit deze grote plantengroep. 

Misschien een vreemde naam voor een lezing, maar de naam dekt volledig de lading:

Het wordt een rondgang door de groep vaste planten die Lekker lang en/of Lekker laat en/of Lekker veel bloeien.

 

            Lekker lang: Wat zou het fijn zijn als alle planten jaarrond zouden bloeien!  .....Of tóch niet??....     Toch is het fijn om te weten dat er legio onbekende planten zijn die 3 tot 6 maanden bloeien. Met deze planten kun je in de border eilandjes creëren die bijna het hele seizoen een bloeiende basis hebben die aangevuld kan worden met andere korter bloeiende planten.

             Lekker laat: 25 -30 Jaar geleden begonnen de borders en bloemperken in september al behoorlijk af te takelen.  De laatste jaren komen er echter steeds meer nieuwe planten op de markt die juist van september tot de vorst ons tuinplezier kunnen verlengen.

             Lekker veel: Altijd heerlijk om te zien dat deze planten ieders aandacht trekken omdat ze zo massaal bloeien.

 

Tijdens de lezing krijgt iedere bezoeker een syllabus met daarop de namen van de besproken planten. Tevens staat in de syllabus een link waarmee u de foto's van de besproken planten terug kunt zien op een afgeschermd gedeelte van de fotosite Hub Driessen Tuinfotografie.

De fotosite kunt u wél vooraf bezoeken: Opens external link in new windowhttp//www.hubdriessen.nl , maar de foto's van deze lezing moeten een verrassing blijven voor de lezing zelf.

 

 

Wijkgebouw De Heul, Nieuwe Hoven 141

4205 BC  Gorinchem

Aanvang : 20.00 uur

Niet leden € 3,-

Lezing: Symboliek van planten in de kunst

Lezing door Krzysztof Dobrowolski-Onclin op maandag 26 november 2018

 

Wat in uw tuin, pot of perk groeit heeft dikwijls een tweede leven in de kunst. De tulp, een populaire exoot die eind XVIe eeuw werd ingevoerd, was na 1637 een symbool van onder meer ijdelheid. Dit kwam doordat de tulpenmanie in februari van dat jaar een abrupt einde maakte aan de windhandel in tulpenbollen. Hoe populair de tulp was, bewijst onder meer Rembrandt in de schilderijen van dr. Nicolaas Tulp, die zich naar de bloem vernoemde. 

De tulp is slechts een uit de vele voorbeelden die in deze boeiende lezing aan de orde komen. De appel, het viooltje, de lelie, de hyacint, de klimop, het bosaardbeitje, de roos, het lelietje-van-dalen en veel andere bloemen en planten zullen de revue passeren verpakt in symboliek van vergankelijkheid, heiligenlevens, Bijbelse verhalen, mythologie en zeventiende-eeuws moralistisme. 

In een overzichtelijk opgebouwde lezing hoort u welke oude bekenden uit de natuur een symbolische waarde in de kunst hebben. U leert vooral wanneer er van een diepere lading sprake is, want niet elk bloemstilleven heeft automatisch een dubbele bodem.

Wijkgebouw De Heul, Nieuwe Hoven 141

4205 BC  Gorinchem

Aanvang : 20.00 uur

Niet leden € 3,-

Workshop kerstarrangement

Workshop donderdag 13 december


In een eerdere nieuwsflits is de datum van dinsdag 11 december vermeld. Helaas kan deze datum niet doorgaan omdat Omnia dan geen restaurant beschikbaar heeft omdat leerlingen switchen binnen de afdeling en dus eerst nog instructie nodig hebben.Workshop kerstarrangement

Donderdagmiddag 13 december organiseren wij in samenwerking met Judy Keijzer van het Omnia College een workshop kerstarrangement (krans of kerstplateau).

De workshop begint om 15.30 uur en duurt ± 1,50 uur, locatie is het Omnia College, W. De vries Robbéweg 27 te Gorinchem. Voor materiaal wordt gezorgd, ook mesjes en scharen zijn aanwezig. De kosten bedragen € 13,50 voor leden, niet leden/introducees betalen € 17,50 p.p. Maximum aantal deelnemers is 20.

Diner Teach-inn

Dinsdags en donderdag is het restaurant van het Omnia College, Teach-inn geopend. Vanaf 16.00 uur is de bar open. Omstreeks 17.00 uur wordt gestart met het drie gangen diner. De kosten voor een lekkere en gezellige avond zijn nog niet bekend omdat het kerstmenu nog niet bekend is. De kosten worden in de nieuwsflits van november bekend gemaakt.


Aanmelden

Je kunt je opgeven voor alleen de workshop, alleen het diner of de workshop en het diner. Aanmelden en betalen uiterlijk 1 december, bij Marja Pierhagen-Boer,

email marja@pierhagen.nl.

Betalen op bankrekening NL13 ABNA 0509 8185 52 t.n.v. Kon.Mij.Tuinb. en Plantk. Afd Gorinchem onder vermelding van naam deelnemer en of je alleen aan de workshop, alleen het diner of workshop en diner deelneemt.Terugblik workshop herfstarrangement

Dinsdagmiddag 11 september heeft Judy Keijzer van het Omnia College een workshop herfstarrangement verzorgd.

De deelnemers hadden een heel gezellige middag en konden gebruik maken van veel verschillende materialen. Helaas waren er maar twee deelnemers. Hierbij de foto’s van de gemaakte herfstarrangementen.Privacy statement

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ook wel Privacywet genoemd

De landelijke vereniging Groei en Bloei (KMPT) heeft conform bovenstaande verordening ook voor de afdelingen, een Privacy beleid en een Privacy verklaring opgesteld. Daarbij hoort een Reglement inzake de AVG dat in de ledenvergadering van november zal worden vastgesteld. Basis is dat Groei en Bloei alleen gegevens opslaat en bewaard die nodig zijn om u als lid informatie en service te bieden. Groei en Bloei zal geen gegevens beschikbaar stellen aan derden voor commerciële doelen.

Privé gegevens

Onze vereniging houdt zich aan de wettelijke regels, dus aan de AVG. Uw persoonlijke gegevens worden zorgvuldig verwerkt en beveiligd en slechts gebruikt voor de doelen waarvoor u ze beschikbaar gesteld heeft.

Sociale media

Bij gebruik van de website ziet u dat koppelingen zijn opgenomen naar de facebook pagina. Dit is een directe koppeling en daarmee worden geen informaties over bezoekers doorgegeven aan de sociale media.

Foto’s

Bij onze activiteiten worden soms foto’s gemaakt. Als geen specifieke toestemming is gevraagd en u bezwaar heeft vragen wij u uw bezwaar kenbaar te maken aan de fotograaf.

Nieuwsbrieven en informatiebladen

Onze afdeling verstuurd een Jaarboekje nieuwsflitsen en heeft een facebookpagina, u heeft zich hiervoor opgegeven of u krijgt deze als lid. Als u dit niet op prijs stelt kunt u zich afmelden op info@gorinchem.groei.nl

Dank aan landelijk bureau en afdeling Dordrecht voor bovenstaand voorbeeld.

Ontvangt u deze Nieuwsflits niet zoals gewenst?

We hebben het al eerder gemeld, er zijn een aantal leden die deze nieuwsflits niet in het juiste format ontvangen. Soms is de tekst niet goed leesbaar, vaker echter zien leden de foto's niet en kunnen zij deze deze ook niet downloaden'.

Mocht dat bij u ook het geval zijn dan kunt uOpens internal link in current window hier klikken voor een correcte versie.

Bezoek ook de website

Blijf op de hoogte, check regelmatig de agenda op onze website en ook de andere interessante mededelingen

Opens external link in new windowwww.gorinchem.groei.nl

Of Opens external link in new windowonze facebookpagina

Contact: Opens window for sending emailinfo@gorinchem.groei.nl

Met vriendelijke groet,
Groei & Bloei Gorinchem en omstreken

NIEUWSBRIEVEN EN TIPS

 

Opens external link in new windowTUINCENTRUM HUITING

 

Opens external link in new windowTUINCENTRUM STERK

 

Opens external link in new windowDE WEBWINKEL van Groei & Bloei Nederland

Informatie