Gorinchem
bekijk online
Nieuwsflits

Agenda NOVEMBER, DECEMBER en JANUARI

AGENDA NOVEMBER, DECEMBER en JANUARI

 

Datum                                 Activiteit

Maandag 25 november          Lezing: Planten met een imagoprobleem

Dinsdag 10 december           Workshop wilgentenen

Maandag 13 januari              Inloopavond

Maandag 27 januari              Lezing: Tuinen van de afgelopen 100 jaar

Lezing: Planten met en imagoprobleem

Maandag 25 november 2019

Door Cor van Gelderen

Sommige planten hebben een imagoprobleem. Vaak veroorzaakt door een hinderlijke eigenschap die de bekendste vertegenwoordiger uit dat plantengeslacht heeft. Ik geef een voorbeeld: Berken, daar valt altijd zoveel troep vanaf. Dat is zeker waar voor de inheemse Betula pendula, blaadjes, zaadjes en takjes, de boom lijkt voortdurend in de rui. Maar veel van de Aziatische berken hebben dat probleem helemaal niet. Afgezien dat ze veel mooier zijn. In de lezing van Cor van Gelderen, auteur, ontwerper en beplantingsadviseur van de kwekerij PlantenTuin Esveld in Boskoop, komen een heel aantal van dit soort planten voorbij. Van de stekelige hulst, de ruiende berk, de treurige rhododendron en nog veel meer planten zien we de vrolijk stemmende broertjes en zusjes. Want dat is het probleem van een slecht imago, we vergeten vaak te kijken naar al het moois wat er nog meer te beleven valt in zo’n plantengeslacht.

Na deze lezing kijk je beslist met een andere blik naar planten die misschien niet zo populair zijn, maar wel hun steentje bijdragen in onze tuinen. 

 

Wijkgebouw De Heul, Nieuwe Hoven 141

4205 BC Gorinchem

Aanvang : 20:00 uur

Niet leden : € 3,-

Terugblikken

Zaterdag 19 oktober jl vond er een door Henny Fuit georganiseerde miniexcursie plaats naar de Vlinderhof in het Maximapark in Utrecht. Voor een terugblik en een impressie klikt u hier.

Voor een impressie op de op 5 oktober gehouden ruilbeurs klikt u hier

Kerstworkshop Wilgenkrans vlechten

Ineke Visser verzorgt dinsdagavond 10 december een kerstworkshop in de studio van Theater ’t Pand.

We gaan een wilgenkrans vlechten, die versierd kan worden met groen uit de tuin en linten met het oog op kerst.

Voor al het materiaal wordt gezorgd.

Kosten inclusief koffie/thee en een drankje voor € 20 .- voor leden en € 25.- voor niet leden.

Welkom vanaf 18.30 uur in de foyer van ‘t Pand voor een kopje koffie of thee, start om 19.00 uur op de 1 e verdieping van ‘t Pand

Er is plaats voor 10-15 personen, opgeven kan tot 3-12-2019 per mail: info@gorinchem.groei.nl 

U mag daarna uw aanmelding definitief maken door het overmaken van het juiste bedrag naar bankrekening: NL13ABNA0509818552

t.n.v. KMPT afd. Gorinchem met vermelding van naam deelnemer(s).

LEZING DE TUINEN VAN DE AFGELOPEN 100 JAAR

Maandag 27 januari 2020

Door Emiel van den Berg

 

De strekking van de lezing is hoe de tuin zich heeft ontwikkeld na de periode van de Franse formele en de Engelse landschappelijke tuinen. Het begint bij de bloemrijke cottage tuin van Gertrude Jekyll en de ‘impressionistische’ tuin van Claude Monet. Vervolgens is er de komst van Sissinghurst en Great Dixter. Halverwege vorige eeuw traden Beth Chatto en Mien Ruys naar de voorgrond en begin jaren ’80 was er de invloed van de Groep Traditionele Kwekers waartoe ook Piet Oudolf behoorde. Inmiddels staat in de tuin – dankzij Oudolf  en na jaren van m²-tegels en grind – de  plant weer  centraal.
Biodiversiteit en natuurlijk zijn de sleutelwoorden, veel kwekers en tuinarchitecten zijn inmiddels ook die weg ingeslagen. De lezing eindigt met verschillende voorbeelden van hen.                                                                De lezing vertelt zeker niet het complete verhaal, het is eerder een reis door de tijd. Een reis die laat zien wat er allemaal met de tuin mogelijk is. Aan veel van de genoemde voorbeelden koppelt hij hedendaagse tuinen om te laten zien dat ze nog steeds van invloed zijn.

Emiel van den Berg is tuinontwerper en freelance journalist voor groene (vak)bladen en mede uitgever van het magazine De Tuin in vier seizoenen. Voor Garden Tours was hij 15 jaar lang reisbegeleider.    

 

Wijkgebouw De Heul, Nieuwe Hoven 141

4205 BC Gorinchem

Aanvang : 20:00 uur

Niet leden : € 3,-

Oproep Open tuinen 2020

In 2020 willen we OPEN TUINEN IN ALLE SEIZOENEN organiseren. U kunt zelf bepalen wanneer uw tuin opengesteld wordt. Dus niet zoals voorheen alleen in het 3e weekend van juni en in één woonplaats, maar op het moment dat u vindt dat uw tuin op z’n mooist is. Dat kan al zijn in het vroege voorjaar, als de eerste bloembollen in volle bloei staan, in het zomerseizoen met de bloei van vele vaste planten of in het najaar als de najaarsbloemen het mooist zijn. Het is helemaal aan u om te beslissen wanneer u open tuin wilt houden. Onze ervaring is dat bezoekers op één dag liever meer dan 1 tuin als aanbod hebben. Dus we stellen de volgende zaterdagen van 10.00 uur tot 17.00 uur voor: 22 februari (vroegbloeiers), 20 juni (open tuinenweek Groei en Bloei), 11 juli (de rozen zijn dan vaak het mooist) en 19 september (najaar). We verwachten op deze manier een gespreid aanbod van tuinen te krijgen. Graag horen we of u wilt meedoen met uw tuin en wanneer u uw tuin wilt openstellen. Graag uw reactie per e-mail aan Elly Koole, elly.koole@gmail.com.

Leden gevraagd voor de landelijke ledenraad

Wie wil zitting nemen in de LEDENRAAD van Groei & Bloei?

Per 2020 wordt voor de landelijke vereniging een ledenraad in het leven geroepen. Het rayon Zuid Holland Zuid, waarvan onze afdeling deel uitmaakt,  mag hiervoor twee kandidaten voorstellen. Als lid van de LEDENRAAD krijg je naast een blik in de bestuurlijke keuken ook de mogelijkheid om voor de groenliefhebbers van onze vereniging invloed uit te oefenen op het beleid en activiteiten van Groei en Bloei landelijk.

Nieuwsgierig geworden en wil je je kandidaat stellen voor deze functie, klik dan op deze link voor meer informatie over de vacature en hoe je je kunt aanmelden.

 

Inschrijven Lezing Romke van der Kaa

In het kader van het 40-jarig bestaan van Groei en Bloei afdeling Hoeksche Waard hebben wij de bekende kweker en publicist Romke van der Kaa uitgenodigd om op 18 maart 2020 een lezing te komen houden. We denken (en hopen), dat er grote belangstelling zal zijn voor deze vakbekwame spreker. Om een goede inschatting te kunnen maken teneinde de juiste zaalruimte te kunnen huren, vragen we aan belangstellenden om zich vóór 1 november aan te melden bij teuniedorst@gmail.com.

Ontvangt u deze Nieuwsflits niet zoals gewenst?

We hebben het al eerder gemeld, er zijn een aantal leden die deze nieuwsflits niet in het juiste format ontvangen. Soms is de tekst niet goed leesbaar, vaker echter zien leden de foto's niet en kunnen zij deze deze ook niet downloaden'.

Mocht dat bij u ook het geval zijn dan kunt u hier klikken voor een correcte versie.

Jaarboekje 2019 digitaal

Inmiddels hebben alle leden het jaarboekje 2019 ontvangen. Piet de Jong en Dirk Naber hebben zoals gewoonlijk veel inspanning verricht om weer een prachtige uitgave aan te leveren.

Via onze website kunt u het boekje digitaal inzien maar ook via deze link

Wilt u het boekje downloaden en opslaan op uw eigen computer, gebruik dan deze link

Bezoek ook de website

Blijf op de hoogte, check regelmatig de agenda op onze website en ook de andere interessante mededelingen

www.gorinchem.groei.nl

onze facebookpagina

Contact: emailinfo@gorinchem.groei.nl

Lees hier Ons Privacy Statement

Met vriendelijke groet,
Groei & Bloei Gorinchem en omstreken

NIEUWSBRIEVEN EN TIPS

TUINCENTRUM HUITING  

klik hier voor de uitnodiging voor de klantenavond op 20-11-2019 bij Tuincentrum Huiting

TUINCENTRUM STERK

DE WEBWINKEL van Groei & Bloei Nederland