Gorinchem

De Engelse pluktuin van Marieke Nolsen

Voor een zaal met zo’n 70 bezoekers heeft Marieke op maandagavond 27 februari een boeiend verhaal verteld over haar pluktuin op landgoed Den Treek in Leusden.
Toen Marieke en haar man zo’n 20 jaar geleden kwamen wonen in de karakteristiek woning die behoord bij het landgoed hebben ze de enigszins verwaarloosde tuin aangepakt. Er zijn nu 4 tuinkamers rondom het huis vol vaste planten en heesters om van te kunnen plukken. En na een inspirerende tuinreis naar o.a. de tuinen van Sarah Raven is er een pluktuin bijgekomen.

Heel veel tips en foto’s heeft Marieke met ons gedeeld een aantal geef ik hieronder.

  • Zorg voor een heel zonnige plek
  • Een omkadering van een pluktuin werkt heel mooi. Vooral een smalle border langs de paden waardoor je de stelen van de dahlia’s niet meer ziet.
  • Vergeet de hoge elementen, klimconstructies niet. Marieke werkt hierbij veel met berkentakken
  • Plaats verschillende soorten door elkaar heen
  • Kies voor je bloemen afwisselende vormen, bv Zinnia’s (rond) en Amaranthus (lang) Een mooie combinatie in haar tuin : gladiolen met dille en kattenstaat. De laatste wordt getopt totdat de gladiolen uitgebloeid zijn.
  • Dahlia’s mogen niet ontbreken en ook deze worden met verschillende bloemvormen en kleuren door elkaar geplant. Let op planten met ongeveer dezelfde hoogte bij elkaar en maak een goed raster. 

Het was een heel inspirerende lezing met mooie foto’s van zowel de weelderige tuin als details van bloemen en bloemcombinaties. En kijk eens op haar website daar staat nog veel meer wetenswaardigheden en links naar haar facebook, instagram, youtube en pinterest.

Tot slot een aanrader ga eind april of begin september de open weekenden te bezoeken. 

Een bezoekster