Maandagavond 24 april de zaal van de Heul in Gorinchem stroomt vol met geïnteresseerden met balkon, terras of tuin.
Carlijn Krielaars van de Groene Buurvrouw is vanavond vanuit Den Bosch naar ons toe gekomen om haar ervaringen met balkonieren met ons te delen. Hoe maak je van een kaal balkon een groene oase vol met leven van allerlei ‘diertjes’.
Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat de draagkracht van je balkon is. Dit weet de verhuurder of is bij de tekeningen van het gebouw te vinden. Op je balkon komt namelijk het gewicht van de potten, planten, tuinaarde, tuinmeubilair en vergeet de regen en sneeuw niet.
Verder is je watermanagement belangrijk. Want met alleen regen red je het niet. Belangrijk is om vocht vast te houden en verdamping tegen te gaan. Dit kan door de aarde te bedekken (mulchen) en bentoniet toe te voegen. TIP grijze, ongebleekte, en geurloze kattenbakkorrels zijn veel goedkoper dan bentoniet en doen hetzelfde, want het is hetzelfde. Kijk ook naar het materiaal van je potten, aardewerk potten verdampen meer dan kunststof potten. Maak een reservoir aan de muur als je een regenpijp hebt en een druppelsysteem kan helpen als je niet met gieters wil werken. Ook het recyclen en besparen van bv douchewater (het eerste water als de douche nog niet op temperatuur is opvangen).
Carlijn vraagt wat de bezoekers weten van potgrond. Ze breekt een lans om vooral turfvrije potgrond te gebruiken. De voorraad turf in Nederland is eindig. Bij het winnen van turf, vaak in kwetsbare natuurgebieden tegenwoordig in Polen komt veel stikstof vrij. Wist je dat je ook je eigen potgrond kan maken met bladaarde, scherpzand, klein gemaakt snoeisel en bentoniet? Ook de grond van een molshoop is heel goed bruikbaar. En wat doe je met oude potgrond? Die recycle je door je gebruiken als zaaigrond of je pimpt hem op met compost en bladaarde.
Nog even terugkomend op het niet meer gebruiken van turf: als je planten hebt die zurige grond nodig hebben kan je af en toe koffiedrab rond de plant strooien.
Het balkon van Carlijn zoemt van de beestjes. Ze heeft vooral inheemse planten zoals bv korenbloem, daslook, vingerhoedskruid, klaproos, juffertje in ’t groen, campanula waar bestuivers dol op zijn en insektenhotels en vogelhuisjes.
Over de opbouw van de planten op het balkon: Zet niet al je potten op een rijtje, houdt Carlijn de bezoekers voor. Varieer, stapel en prop je planten op een plantentribune, maak hoogteverschillen door te stapelen en potten op krukjes, omgekeerde potten ed. te zetten. En vergeet niet om grote bladplanten te gebruiken voor rust, balans en variatie. En plaats na elkaar bloeiende planten in dezelfde pot, bv krokussen en een hortensia.
Naar aanleiding van een vraag uit het publiek over het bemesten dit doet zij met Bokashi toegevoegd aan het water.
Tot slot: reageer niet te snel, leun een beetje achterover en geniet van je balkon, terras, tuin.
Wij hebben genoten van een super leuke vlotte presentatie met veel praktische tips.
Een bezoekster