Gorinchem

Terugblik lezing 22 april "Een tuin voor het nieuwe klimaat"

Op maandagavond 22 april heeft Margareth Hop voor ruim 50 personen een inspirerende lezing gegeven over het onderwerp “een tuin voor het nieuwe klimaat”

De titel wekt de indruk dat er een klimaatverandering op komt is met daarbij meer en langere hittegolven en meer kans op zware plensbuien. Echter dit al een aantal jaren aan de gang en heeft nu al invloed op de planten in de tuin en natuur. Klimaatbestendige planten moete tegen droogte kunnen en tegen (tijdelijke) wateroverlast en kunnen helpen tegen hitte.Vervolgens ging Margareth in op wat je kunt doen tegen hitte en tegen wateroverlast.

Schaduw opzoeken helpt het best tegen hitte. In de tuin kunnen bomen, bodembedekkers en het plaatsen van een pergola met klimplanten zorgen voor verkoeling in de tuin. Het plaatsen van leibomen (op het zuiden) zorgt voor schaduw voor de huizen. Hoe meer planten in de tuin, des te koeler door verdamping. Geef de planten ‘ochtends vroeg of ’s avonds water voor een maximale verdamping. Verder is het belangrijk om water vast te houden in de bodem. Groene daken en bladverliezend gevelgroen zorgen voor isolatie van de woning tegen hitte. Lichte bestrating en lichte potten op het terras helpen ook tegen de hitte.

Wat kunnen we doen met regenwater in de tuin. Zorgen dat bij (te veel) regenwater dit kan wegzakken. Dit is ook nuttig omdat de tuinplanten water krijgen en er minder plassen ontstaan. Dit kun je heel simpel doen door tegels te vervangen door planten. In plaats van een stenen terras een vlonderterras of een terras van halfverharding aanleggen.
Water kan ook opgevangen worden door het dak van het konijnenhok of het afdakje boven de fietsen te voorzien van groen. In veel gemeentes kun je subsidie aanvragen voor het aanleggen van groene daken. Een regentong ‘aansluiten’ op de regenpijp is een makkelijke manier van water opvangen. Hoe maak je nu eigenlijk een regentuin. Om regenwater op te vangen koppel je de regenpijp af. Of dit in jouw tuin kan doe je de emmertest. Je graaft een gat waar je 10 liter water in gooit. Als het water tussen een half uur en twee uur is weggezakt is de grond geschikt. Het water wordt in de tuin opgevangen en komt uit in een zogeheten wegzakplek. In deze wegzakplek kun je prima beplanting aanleggen. Deze planten moeten tegen droogte kunnen en tijdelijk (1-2 dagen) onder water kunnen staan.

Er volgen diverse voorbeelden van bomen, heesters en vaste planten die tegen droogte en regen kunnen. Wil je weten hoeveel water planten nodig hebben, kijk dan naar het plantenetiket. Voor meer informatie over planten en droogte zoek op “xeriscaping”.

Planten die diep wortelen of vroeg bloeien kunnen goed met droogte omgaan. Uiteraard zijn er ook de droogtespecialisten zoals cactussen en vetplanten.

Wilt u de presentatie bekijken klik hier.